maanantai 27. helmikuuta 2012

I run winter


Tässä tuli taas puhetta talvella juoksemisesta, tai pikemminkin talvella juoksemisesta ulkona. Monen mielestä kun se tuntuu olevan mielenvikaista hommaa. Varusteiden puute on yksi yleisin huolenaihe ja este talvijuoksuille lähtemiseen. Jäinkin oikein pohtimaan, että mitä kaikkia talvilajispesifiä juoksuvarusteita minulta löytyy, ja sain oheisen kuvan mukaisen listan päähäni.

Talvijuoksussa olennaisinta (niinkuin missä tahansa juoksussa tosin) on kunnon kenkien omistaminen. Talvella alle pitää saada nastalenkkarit, niitä on kaupoissa montaa merkkiä. Itse vannon noiden Sarvojen nimeen. Hinta pyörii jossain puolentoistasadan hujakoilla.

Seuraavaksi tärkeintä on turvallisuus, eli näkyvyys pimeään vuodenaikaan. Heijastinliivi, paljon heijastimia tai sitten jotain vielä näkyvämpää kuten tuo Niken Flash Jacket, (omani sain vasta juuri kun tarjoitui mahdollisuus hyvään diiliin). Tekninen takkihan on kallis, mutta heijastinliivi maksaa muutaman euron.

Muuten homma meneekin yksinkertaisesti niin, että villasukat, urheilualusasu, tekninen kerrasto (tai merinovillakerrasto jos on enemmän pakkasta), talvijuoksutrikoot, korkeakauluksinen paita tuulta- ja vettä pitävä takki, hanskat ja pipo (tai buffi, joka junttimaineestaan huolimatta on ulkoilijan/urheilijan hyvä kaveri).

Kaikkia muita varusteita, paitsi nastakenkiä voi käyttää melkein ympäri vuoden. Kevät- ja talvikeleillä tarvitaan kerrastoa ja syksyllä iltojen pimetessä täytyy ehdottomasti kaivaa jo nuo heijastavat vaatteet esiin.

Hyvät tekniset vaatteet tekevät jouksusta miellyttävämpää, hiki imeytyy kerrastoihin, eikä märkä rätti jäädy selkään kiinni. Useimmiten pakataan aivan liikaa päälle ja kilometrin juoksun jälkeen on niin hirveä hiki, että homma tyssää siihen. Itse olen aika Nike-uskovainen, tykkään tuotteiden ulkonäöstä, laadusta ja brändikin on minua puhutteleva. Hinnat ovat myös toki sellaiset, että ihan kaikkiin "tarpeisiin" ei voi sortua.

Alusta on talvisin tietysti haastava, tarjolla on sohjoa, lumikinosta jäätä ja puuterimuhjuakin silloin tällöin. Vauhtivetoja ja muutenkin kovaa tahtia on vaikea ylläpitää, mutta muuten epätasainen alusta on mainiota harjoitusta jalan pienille tukilihaksille. Myös pakkanen asettaa talvijuoksulle omat haasteensa, hengittämiseen täytyy totutella ja juokseminen on pakkasella raskaampaa, sykkeet nousevat helpommin ja jos sen niin haluaa lukea, harjoittelu matalammalla teholla kuluttaa saman verran energiaa kuin kesäkelissä tehty kovempi harjoitus.

Nojep. Tästä tuli aika pitkä vuodatus. Aihe on rakas <3

Kuvat: Nike, KariTraa, Sarva, Buff

2 kommenttia :

 1. Hyvä postaus, antaa varmasti apuja monille!

  Uskomatonta kyllä, minäkin löysin talvijuoksun (tai kohdallani -hölkän) ihanuuden tänä talvena ekaa kertaa. Noita ylläolevia varusteitakin on hankittu, ja arvaapa mitä, minullakin on nuo Sarvan Xtirot. Tosi hyvät kengät ovatkin.

  Enää tarvitsee vain hävittää yksi pieni 2,5 viikkoa vanha influenssa, niin voisi alkaa varovaisesti taas kävellä ulkoilmassa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja hei tosi hienoa (kaikki muu paitsi tuo flunssa). Ehkä ensi vuonna meitä olisi talvihölkälle enemmänkin ;)

   Poista

Luen, kuuntelen ja kiitän kommentistasi.