lauantai 18. lokakuuta 2014

kis kis.




Kuusivuotiasta tytärtä juhlittiin viikolla villien kaverikemujen merkeissä. Näistä bileistä enemmän tuolla Pop up kemujen blogin puolella. Tänään kokoonnuttiin kuitenkin vielä lähisukulaisten voimin ja olin jo etukäteen päättänyt, että nämä ovat sitten kakkukestit ja lintsaan itse tarjoilujen suhteen.

Olen jo pitkään ollut mieltynyt kuorrutekakkuihin ja ns. "naked" kakkuihin, mutta omat tekeleeni on yleensä ollut parasta piilottaa jonkinlaisen sokerimassan alle. Tiesin siis heti mitä tilaisin kun Sokerimuruja -blogin Anna lupautui leipomaan toivotunlaisen kakun. Vaaleanpunavalkoinen ombre-kakku ihastutti juhlapöytäämme paitsi ulkomuodollaan, myös maullaan.

Pelkistetyssä juhlapöydässä oli tarjolla kakun lisäksi marja-vakosuklaajogurttimaljat, focacciaa ja tuorejuustoja. Focaccia jaksaa kerätä ihasteluja aina kun sitä muistan ja jaksan leipoa. Tänään lupasin laittaa reseptin jakoon. En muista mistä itse olen joskus reseptin napannut. Kuvaan se ei tänään(kään) ehtinyt ennenkuin se loppui. 

Focaccia on helppo tehdä, herkullinen sellaisenaan tai parasta yksinkertaisen sosekeiton kaverina. Leivän voi mokata ainoastaan pihistelemällä öljyn kanssa. Minulla sattui olemaan jääkaapissa tuorehiivaa. Jos käytät kuivahiivaa korvaa hiivan määrä ohjeen mukaan ja huolehdi sen liuottamisesta riittävän lämpimään veteen.

Yhteen suurehkon vuoan täyttävään focacciaan tarvitset:

- 25 g hiivaa
- 3,5 dl vettä
- 0,5 dl öljyä
- 1-2 tl suolaa
- 1 ruokalusikallinen hunajaa
- 7 dl vehnäjauhoja

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää öljy, hunaja ja suola. Vaivaa jauhot taikinaan. Jatka taikinan vaivaamista n. 5 min, kunnes taikina on joustavaa, mutta edelleen hieman tahmeaa. Jos taikina tarttuu liiaksi sormiin jatka vaivaamista tai lisää hieman jauhoja. Peitä leivontakulho liinalla ja anna kohota lämpimässä puolisen tuntia.

Levitä leivinpaperi isohkon vuoan päälle (oma vuokani on  25 x 30 cm) ja voitele leivinpaperi kunnolla oliiviöljyllä. Kaada taikina vuokaan, levitä sormin koko vuoan leveydelle ja anna kohota vielä toinen puoli tuntia.

Valmista öljyseos:

- 0,5 dl oliiviöljyä
- 1 tl sitruunamehua
- 2 tl sormisuolaa

Lisäksi oman makusi mukaan: yrttjeä, oliivia, punasipulia, valkosipulia tai chiliä. Yhdessä tai erikseen, sekä tai että. Kunhan öljyn ja suolan muistaa.

Lisää öljyseos ja lisukkeet kohonneen leivän päälle ja paista 225 asteisessa uunissa 10-15 minuuttia. Valmis focaccia on pinnaltaan kullanruskea.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Luen, kuuntelen ja kiitän kommentistasi.